Kapary

Kapary

Kapary

Kapary

Kapary uwielbiają słońce. W promieniach śródziemnomorskiego słońca nabierają swojego unikatowego smaku. Lekko pikantne, wytrawne, z nutą goryczki, która nadaje im zdecydowanego smaku i charakteru. Kapary to niekwestionowany mistrz afrodyzjaków - nie tylko wybornie smakują, ale i wprowadzają w doskonały nastrój. Nie może ich zabraknąć w naszej kuchni. Z kaparami przygotujemy oryginalne dania, świetnie sprawdzą się także jako przystawki na imprezę.

Zastosowanie

Kapary OLE! to wyborne gotowe przekąski, można je jeść jak oliwki. Wspaniale komponują się jako dodatek do ryb (szczególnie popularne są jako dodatek do łososia czy tuńczyka), owoców morza, sałat, past, pizzy, sosów, marynat, pieczywa – mają niezliczoną ilość zastosowań w kuchni śródziemnomorskiej: greckiej, włoskiej i hiszpańskiej. Doskonale smakują w połączeniu z czosnkami i oliwkami OLE! Suszone pomidory OLE! również idealnie się z nimi komponują. Kapary wyglądają także efektownie i bardzo wykwintnie jako ozdoba półmisków z przekąskami. Koniecznie wzbogaćcie swoje przepisy na przekąski o Kapary OLE!
Wypróbuj oryginalne przepisy na przekąski (przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno) oraz przepisy na sałatki. Stwórz niezapomniane przystawki na imprezę z wykorzystaniem Kapar OLE!
 


pojemność: 135ml, 212ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

Cannelloni z pieczarkami pod beszamelem


Na 3 łyżkach masła smażymy Kulinarny Hit pieczarkowy domowy OLE!. Groszek odsączamy, dodajemy do pieczarek i chwilę razem smażymy. Żółty ser (połowa podanej ilości) ścieramy na tarce o dużych otworach, natomiast ser pleśniowy kruszymy. Dodajemy na patelnię z pieczarkami i groszkiem, dokładnie mieszamy i razem smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (oregano, majeranek itp.) i dodajemy nać pietruszki. Farszem napełniamy surowy makaron, który układamy w żaroodpornym naczyniu. Przygotowujemy sos beszamelowy: robimy zasmażkę z pozostałego masła i mąki. Powoli dolewamy zimne mleko energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy przyprawą warzywną i pieprzem. Gotowym sosem polewamy makaron. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Naczynie żaroodporne powinno być zamknięte lub przykryte folią aluminiową. Wyjmujemy i posypujemy resztą żółtego sera. Wkładamy, ale już odkryte, na 5 minut do piekarnika.

Szynka po włosku nadziewana misz masz OLE w sosie grzybowo-kaparowym!


Szynkę lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy włoską przyprawą do mięs, nadziewamy czosnkiem włoskim w oleju i suszonymi pomidorami, trzymamy godzinę w lodówce a następnie obsmażamy z każdej strony i dusimy w głębokim garnku przez 60 minut - co jakiś czas obracając. Mięso doskonale smakuje na gorąco i na zimno - pokrojone w plastry, z dodatkiem FILAGGIO o dowolnym smaku:) Na gorąco wybornie smakuje w sosie grzybowo-kaparowym, z dodatkiem suszonego pomidora. Przygotowanie sosu: Oliwę rozgrzać na patelni, króciutko podsmażyć czosnek, dodać cebulę, wcześniej namoczone, podgotowane i posiekane grzybki. Dodać suszonego pomidora, kapary oraz wino. Całość doprawić przyprawami, dusić, aż wyparuje wino i powstanie zawiesisty sos. Zmiksować i polewać szynkę. Smacznego:)