Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 60 minut

Kurczak w sosie cytrynowo-imbirowym w kaparami

Składniki:
– ok.5-6 nóżek lub udek z kurczaka
Marynata:
– 4 wyciśnięte ząbki czosnku
– 2 łyżki tartego imbiru ze skórką
– 1 łyżka startej skórki z cytryny
– sok z połowy cytryny
– pół pęczka pokrojonego koperku
– łyżka sosu sojowego
– łyżeczka gęstego octu balsamico
– 1 łyżka białego sezamu
– 4 łyżeczki kaparów w oleju z ziołami OLE! wraz z zalewą (ok. 4 łyżki oleju ze słoika)

Składniki sosu do marynaty łączymy ze sobą i odstawiamy na min.1h do lodówki.
Mięso dokładnie myjemy i dokładnie łączymy z marynatą. Smażymy je kilka minut na żaroodpornej patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40min, aż kurczak będzie zarumieniony. Co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem, aby było soczyste.