Tarta lotaryńska z boczkiem i kaparami w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 ml śmietany 22%
- 1 por
- 1 cebula
- 2 jajka
- 150 g boczku
- 1 ząbek czosnku
- ok. 50 g sera typu cheddar oraz 15 g świeżo startego parmezanu
- ½ pęczka drobnego szczypiorku
- ok. 2 łyżki kaparów w oleju z ziołami OLE!
- sól, pieprz
Składniki na spód łączymy ze sobą i wyrabiamy kulę. Wkładamy do lodówki na min.1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek, który przenosimy do wysmarowanej masłem formy. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Przygotowujemy nadzienie: Pora myjemy i odcinamy zielone liście, które wyrzucamy. Pozostałą część siekamy na półplasterki. Boczek podsmażamy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru mięsa. Odstawiamy na bok i na tym tłuszczu smażymy pora z posiekaną cebulą. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy posiekany ser i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wylewamy masę na spód. Na koniec, na wierzch nakładamy kapary oraz szczypiorek.
Pieczemy ok. 45minut.