Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Łosoś w pistacjach z sosem z kaparami

Składniki:
– podwójny filet z łososia
– oliwa
– sól, pieprz
– 100g obranych pistacji
– 1 łyżeczka miodu miód
– 1 łyżka musztarda dijon lub francuskiej
– sok z cytryny
Kapary w oleju OLE!

Sos:
– 1 łyżka majonezu
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżki „pudru” z pistacji (zmielonych w młynku)
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka miodu
Pistacje siekamy za pomocą noża lub wałka (pistacje wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy). Łososia myjemy i dzielimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy, smarujemy miodem zmieszanym z musztardą. Posypujemy posiekanymi pistacjami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 min. aż orzechy lekko się zrumienią.
W tym czasie przygotowujemy sos miksując wszystkie składniki.
Na upieczoną rybę, kładziemy Kapary. Całość polewamy przygotowanym sosem.