Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 60 minut

Zapiekanka pasterska z Oliwkami drylowanymi czarnymi OLE!

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny (lub innego mięsa wołowego)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 700g surowych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 70g startego sera (typu gruyere)
  • Oliwki drylowane czarne OLE!

Ziemniaki obieramy i  gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  Jeszcze gorące, tłuczemy na gładkie puree. Dodajemy masło, 1 ząbek czosnku oraz połowę sera (ok. 35g). Dokładnie łączymy ze sobą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i chwilę trzymamy na ogniu. Dodajemy mięso i  smażymy ok. 10 minut aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pomidory i całość dusimy ok. 20 minut. Dodajemy soli i pieprzu oraz natkę pietruszki. Na sam koniec dodajemy Oliwki drylowane czarne OLE!. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso układamy pure. Równomiernie rozprowadzamy. Wierzch posypujemy drugą częścią sera. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach.