Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 40 minut
Zapiekanka Bolognese z czosnkiem włoskim w oleju OLE!
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 400 g mielonego mięsa (wołowiny lub wołowiny z wieprzowiną)
- 1 marchewka
- 10 g parmezanu
- 1 opakowanie/słoik passaty pomidorowej (lub Pasteny OLE!)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- pomidorki cherry
- 50 g startego twardego, żółtego sera
- świeża bazylia
- czosnek włoski w oleju OLE!
Makaron gotujemy krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy mięso i rozdrabniamy. Smażymy, aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy startą marchewkę (na drobnych oczkach). Dodajemy passatę. Gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut. Dodajemy parmezan i mieszamy. W natłuszczonej brytfance układamy makaron, do naczynia przekładamy sos i obficie posypujemy parmezanem lub innym dojrzewającym serem. Pieczemy ok. 20min w 180 stopniach.
Przed podaniem układamy pomidorki cherry, rukolę oraz czosnek włoski w oleju OLE! .