Ilość porcji: 06 Czas przygotowania: 35 minut

Wegetariańskie hot dogi z marchewką i Cebulką marynowaną złotą OLE!

Składniki:
– 3 średniej wielkości bagietki
– 6 ogórków kiszonych/korniszonów
– ketchup
– musztarda
– wegański majonez (opcjonalnie)
cebulka marynowana złota OLE!
– prażona cebulka(poniżej przepis na domową)

Udawane kiełbaski z marchewki:
– 6 średnie marchewki
– marynata do marchewki: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodzika (np. syropu klonowego), pieprz
– 1 łyżka wędzonej soli lub zwykłej

Dodatkowo opcjonalnie:
Domowa prażona cebulka:
– 1 cebula
– 2 łyżki mąki
– 3 łyżki oleju

Domowa prażona cebulka:
Cebulę kroimy w kosteczkę, posypujemy 1 łyżką mąki i dokładnie w niej obtaczamy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu- cały czas mieszając. Dosypujemy drugą łyżką mąki i smażymy, aż całość się ładnie zarumieni. Odstawiamy

Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości z 1 łyżką soli. Ugotowane łączymy z marynatą na minimum 1h- im dłużej tym lepiej. Grillujemy, aż nabiorą złocistego koloru i będą podobne do kiełbasek.
Bułki podgrzewamy i kroimy na pół- jedną połówkę smarujemy ketchupem, drugą musztardą lub/oraz majonezem. Do środka bułki układamy gorącą marchewkę, plasterki ogórka, połówki cebulki marynowanej. Posypujemy prażoną cebulką. Najlepiej smakuje na ciepło.