Wegetariańskie burgery z soczewicy z Pasteną z czarnych oliwek
Składniki:
- bułki
- sałata
- wegańska śmietana połączona z łyżką wegańskiego majonezu
- naturalny ketchup
- 300g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka curry
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia burgerów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 3 łyżki Pasteny pasty z czarnych oliwek OLE!
- sól i pieprz
Soczewicę opłukujemy oraz gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min., uważając aby nie przywarła do dna garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy marchewkę oraz ząbek czosnku. Smażymy, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy Pastenę pastę z czarnych oliwek. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy bułkę tartą oraz jajko. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Obsmażamy z obu stron.
Bułki kroimy na pół. Smarujemy śmietaną połączoną z ulubionymi ziołami oraz czosnkiem (opcjonalnie). Dodajemy sałatę, ulubione warzywa oraz kotleciki z soczewicy.