Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 60 minut

Wegetariańska lasagne

Składniki:

Cukinię kroimy w kostkę. Szalotki lub cebule siekamy.
Na patelni, na łyżce masła, podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku wraz z połową posiekanych szalotek. Zarumieniamy je.
Dodajemy cukinię i  smażymy, aż będzie miękka. Na koniec dodajemy suszone pomidory razem ze słonecznikiem.  Ricottę łączymy z jajkiem.
Oddzielnie w garnku przygotowujemy sos pomidorowy: na oliwie podsmażamy resztę posiekanych szalotek.
Dodajemy pomidory wraz z passatą.  Gotujemy ok 10 min. Doprawiamy. Suszone płaty lasagne wkładamy na ok. 2 minuty do wrzątku.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.  W żaroodpornym naczyniu rozsmarowujemy ½ sosu pomidorowego, na to układamy kilka płatów makaronu,
½ riccotty z jajkiem, połowę cukinii z suszonymi pomidorami, połowę startego parmezanu oraz mozzarelli.
Czynności te (warstwy) powtarzamy drugi raz i wierzch całego dania obficie posypujemy serem.