Wegetariańska lasagne
Składniki:
- opakowanie makaronu do lasagne
- 1 jajko
- 1 opakowanie ricotty (250g)
- 160 g tartej mozzarelli
- 200 g startego parmezanu
- 4 duże szalotki lub 3 cebule
- 1 cukinia
- ½ słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- bazylia
- masło, oliwa
Cukinię kroimy w kostkę. Szalotki lub cebule siekamy.
Na patelni, na łyżce masła, podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku wraz z połową posiekanych szalotek. Zarumieniamy je.
Dodajemy cukinię i smażymy, aż będzie miękka. Na koniec dodajemy suszone pomidory razem ze słonecznikiem. Ricottę łączymy z jajkiem.
Oddzielnie w garnku przygotowujemy sos pomidorowy: na oliwie podsmażamy resztę posiekanych szalotek.
Dodajemy pomidory wraz z passatą. Gotujemy ok 10 min. Doprawiamy. Suszone płaty lasagne wkładamy na ok. 2 minuty do wrzątku.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu rozsmarowujemy ½ sosu pomidorowego, na to układamy kilka płatów makaronu,
½ riccotty z jajkiem, połowę cukinii z suszonymi pomidorami, połowę startego parmezanu oraz mozzarelli.
Czynności te (warstwy) powtarzamy drugi raz i wierzch całego dania obficie posypujemy serem.