Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 40 minut

Trójkątne sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– ½ opakowania liści szpinaku (umytych, gotowych do spożycia)
– ½ opakowania sera feta
– kilka łyżek pesto
suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
– jajko
– czarny sezam na wierzch (możemy użyć białego sezamu lub czarnuszki)

Sos do podania:
– śmietana lub serek śmietankowy
– ząbek czosnku
– posiekana natka pietruszki

Ciasto delikatnie rozwijamy na płaskiej powierzchni i dzielimy na kwadraty.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy garść liści szpinaku, 2 suszone pomidory z pestkami, pesto oraz pokruszoną fetę.
Brzegi smarujemy jajkiem i łączymy je dokładnie dociskając za pomocą widelca.
Wierzch sakiewek smarujemy resztą jajka oraz posypujemy sezamem.
Pieczemy w 200 stopniach ok.15min, aż do momentu aż staną się zarumienione.
Składniki na sos łączymy ze sobą i podajemy z upieczonymi trójkątami.