Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 45 minut
Tatar z łososia z Kaparami w zalewie octowej OLE!
Składniki:
- 300g wędzonego łososia,
- 1/3 słoika Kaparów w zalewie octowej OLE!,
- 4 ogórki kiszone obrane i posiekane,
- 1 cebula lub 3 szalotki posiekane,
- ½ cytryny,
- świeżo zmielony pieprz,
- łyżka chrzanu,
- oliwa (ok. 3 łyżki).
Ogórki siekamy na małe kawałki, podobnie z cebulą.
Łososia siekamy za pomocą ostrego noża lub malaksera i do środka wyciskamy sok z cytryny, dodajemy łyżkę Kaparów OLE! i posiekaną cebulę. Na koniec pieprzymy, dodajemy chrzan oraz dolewamy oliwę. Miksujemy, ale nie dokładnie. Na talerzu, za pomocą okrągłej formy (pierścienia cukierniczo-kucharskiego) układamy część ogórków, masę łososiową i posypujemy Kaparami OLE!. Przed podaniem możemy polać kilkoma kropelkami oliwy i posypać świeżym pieprzem.