Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Tatar z łososia z kaparami i awokado

Składniki:
– ½ fileta z łososia (ok.180-200g)
– 1/2 czerwonej cebuli
– 2 duże łyżki kaparów w zalewie octowej OLE! + do dekoracji
– po 1 łyżeczce soku z cytryny i limonki
– 1 duże dojrzałe awokado
– sól, pieprz
– świeża pietruszka lub kolendra
– 1 łyżka sosu sojowego

Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy łyżeczką z soku z cytryny i limonki. Doprawiamy do smaku.
Z Łososia usuwamy skórkę i siekamy na drobną kostkę.
Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ryby wraz z kaparami. Doprawiamy solą (uważając z ilością ze względu na sos oraz kapary), pieprzem oraz sosem sojowym. Dodajemy sok z limonki i cytryny (ilość wedle uznania) oraz posiekaną pietruszkę/kolendrę.
Przygotowujemy dwie małe okrągłe foremki (ringi), które układamy na talerzach. W każdej z nich nakładamy połowę posiekanego awokado, a na górę tatar z dodatkami. Skrapiamy sokiem z limonki. Dekorujemy kaparami, plasterkiem limonki i (opcjonalnie) solą gruboziarnistą.