Tarta z pastą z suszonych pomidorów i szynką dojrzewającą
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 słoik Pasteny pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE!
- rukola
- 3 plasterki szynki dojrzewającej
- 1 pomidor
- 1 opakowanie mozzarelli
- 20 g startego parmezanu
Ciasto rozwijamy na blaszce. Na ciasto układamy trochę mniejszą formę i obciążamy ją np. suchą fasolą. Pieczemy przez 15 minut, następnie zdejmujemy blaszkę z obciążeniem i pieczemy spód jeszcze przez około 5 – 7 minut aż lekko się zrumieni.
Spód lekko studzimy i smarujemy Pasteną pastą z suszonych pomidorów z czosnkiem. Na wierzch układamy szynkę, mozzarellę i starty parmezan. Rozkładamy plasterki pomidorów. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy rukolą.