Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 35 minut
Tarta z pastą z suszonych pomidorów i szynką dojrzewającą
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami OLE!
- czosnek
- rukola
- 3 plasterki szynki dojrzewającej
- 1 pomidor
- 1 opakowanie mozzarelli
- 20 g startego parmezanu
Ciasto rozwijamy na blaszce. Na ciasto układamy trochę mniejszą formę i obciążamy ją np. suchą fasolą. Pieczemy przez 15 minut, następnie zdejmujemy blaszkę z obciążeniem i pieczemy spód jeszcze przez około 5 – 7 minut aż lekko się zrumieni.
Blnedujemy suszone pomidory na pastę wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Spód lekko studzimy i smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Na wierzch układamy szynkę, mozzarellę i starty parmezan. Rozkładamy plasterki pomidorów. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy rukolą.