Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 30 minut
Szaszłyki z łososiem i oliwkami
Składniki:
- filet z łososia (bez skórki)
- cytryna
- 5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- ½ cukini
- zielone oliwki drylowane
- czosnek biały konserwowy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- twarożek z 1 ząbkiem czosnku i posiekanymi świeżymi ziołami oraz osobno sos sojowy(do podania)
- patyczki do szaszłyków
Ugotowane ziemniaki (w mundurkach) kroimy w ćwiartki lub w kostkę (zależy od upodobań).
Łososia kroimy w kosteczkę. Pokrapiamy sosem sojowym i posypujeme solą i pieprzem. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki i nakłuwamy na patyczki, potem łososia, ziemniaczki, oliwki, czosnek i tak na przemian. Polewamy odrobiną oliwy i cytryny. Ukladamy na rozgrzaną patelnię grillową. Kiedy szaszłyki będą opieczone po jednej stronie, odwracamy je na drugą. Podajemy z twarożkiem i sosem sojowym do maczania.