Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 20 minut

Szakszuka ze szpinakiem z pieczarkami

Składniki:
– 1,5 opakowania szpinaku
– 1 szalotka
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– śmietankowa rolada z koziego sera
– pomidorki cherry
– jajka (ok. 3szt)
– sos sojowy
pieczarki marynowane z marchewką i cebulką OLE!
– bagietka do podania
– prażone pestki słonecznika
– oliwa oraz masło
– ciemne pieczywo do podania

Na patelni rozpuszczamy masło wraz z oliwą. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, posiekaną szalotkę, pieczarki oraz chilli. Dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż zmniejszy objętość. Doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Dodajemy ½ sera. Dokładnie mieszamy. Robimy wgłębienia na jajka i w każde wbijamy jajko. Na tym etapie możemy użyć pokrywki, dzięki czemu skrócimy czas smażenia do ok. 4-5 minut, aż białko się zetnie zgodnie z naszymi upodobaniami. Danie posypujemy pestkami słonecznika. Dodajemy jeszcze kilka pieczarek. Podajemy z ciepłym chlebem.