Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Stir fry z brokułami i cebulką marynowaną

Składniki:

  • ½ główki dużego brokułu
  • 300g polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki cebulki marynowanej złotej OLE!
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju sezamowego

Dodatkowo:

  • ryż lub makaron ryżowy
  • sezam biały lub czarny

Rozdzielamy brokuł na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie al dente przez ok. 5-7min, aby były chrupkie, ale nie surowe.
W oddzielnym naczyniu łączymy starty imbir ze startym czosnkiem, dodajemy sos sojowy i ostrygowy. Odstawiamy.
Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Kiedy zarumieni się, przekładamy do miski.
Wołowinę kroimy w paski i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Smażymy ok. 2 min cały czas mieszając. Dodajemy olej sezamowy, usmażoną cebulkę oraz brokuły.
Całość smażymy ok. 2 min. Dodajemy sos (wcześniej dokładnie wymieszany z mąką), zagotowujemy i  smażymy kolejne kilka minut.  Dodajemy cebulki marynowane.
Posypujemy sezamem.
Podajemy z ryżem lub makaronem.