Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Stir fry z brokułami i cebulką marynowaną
Składniki:
- ½ główki dużego brokułu
- 300g polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 4 łyżki cebulki marynowanej złotej OLE!
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju sezamowego
Dodatkowo:
- ryż lub makaron ryżowy
- sezam biały lub czarny
Rozdzielamy brokuł na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie al dente przez ok. 5-7min, aby były chrupkie, ale nie surowe.
W oddzielnym naczyniu łączymy starty imbir ze startym czosnkiem, dodajemy sos sojowy i ostrygowy. Odstawiamy.
Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Kiedy zarumieni się, przekładamy do miski.
Wołowinę kroimy w paski i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Smażymy ok. 2 min cały czas mieszając. Dodajemy olej sezamowy, usmażoną cebulkę oraz brokuły.
Całość smażymy ok. 2 min. Dodajemy sos (wcześniej dokładnie wymieszany z mąką), zagotowujemy i smażymy kolejne kilka minut. Dodajemy cebulki marynowane.
Posypujemy sezamem.
Podajemy z ryżem lub makaronem.