Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 45 minut

Steki z kalafiora pieczony z pieczarkami marynowanymi OLE!

Składniki:
– 1 cały duży kalafior (będziemy kroić go w poprzek, więc powinien mieć duży głąb)
Marynata:
– 1 łyżka świeżej pietruszki
– 1 łyżka miodu
– przyprawy: duża szczypta soli, 1 łyżka słodkiej papryki, ½ łyżeczki papryczki cayenne, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka płatków chilli
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
– sezam do posypania
Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!

Połączyć składniki marynaty i odstawić na min.1h.
Kalafiora obrać z zewnętrznych liści i pokroić w poprzek na 2 steki (muszą to być części połączone z głąbem). Steki położyć na blaszce wyłożonej papierem i bardzo dokładnie posmarować marynatą. Posypać sezamem. Obok ułożyć pieczarki w dużej ilości. Steki z kalafiora piec około 35 minut, by były dobrze dopieczone.