Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 35 minut

Śledziki na jabłkach z kiszonymi ogórkami i pieczarkami

Składniki:
– ok.150g filetów śledziowych lub matiasów
– mleko (do moczenia śledzi)
– olej
– 3 ogórki kiszone
– 1 czerwona cebula
– 5-6 jabłek
– olej
Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą OLE!
– pieprz

Filety opłukujemy, wkładamy do miski i namaczamy w mleku, najlepiej na całą noc – dzięki temu będą mniej słone i delikatniejsze.
Jabłka kroimy na grubsze plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Mniejsze kawałki owoców obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórki kiszone, cebulę i Pieczarki z warzywami ze słoika siekamy w małą kosteczkę. Mieszamy i dodajemy łyżkę oleju. Śledzie po wyjęciu z mleka opłukujemy i kroimy w paseczki.
Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy pieprz i olej. Mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na plastry jabłek układamy mieszankę ze śledziami.