Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 15 minut

Sałatka z serem, gruszką i orzechami

Składniki:

  • sałata (ulubiona – według uznania)
  • 2-3 dojrzałe gruszki
  • 50g sera feta (możemy użyć też sera koziego lub pleśniowego)
  • 2 garście orzechów włoskich
  • pół słoiczka oliwek czarnych drylowanych OLE!
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej

Sos:

  •  oliwa z oliwek
  • łyżeczka octu
  • sól
  • gęsty sos balsamiczny do polania

Łączymy składniki na sos.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Gruszki obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę.
Sałatę myjemy i osuszamy. Układamy w naczyniu i łączymy z połową sosu.
Na sałatę nakładamy gruszki, ser, szynkę, oliwki oraz orzechy. Polewamy resztą sosu oraz opcjonalnie sosem balsamico.