Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 15 minut
Sałatka z serem, gruszką i orzechami
Składniki:
- sałata (ulubiona – według uznania)
- 2-3 dojrzałe gruszki
- 50g sera feta (możemy użyć też sera koziego lub pleśniowego)
- 2 garście orzechów włoskich
- pół słoiczka oliwek czarnych drylowanych OLE!
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
Sos:
- oliwa z oliwek
- łyżeczka octu
- sól
- gęsty sos balsamiczny do polania
Łączymy składniki na sos.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Gruszki obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę.
Sałatę myjemy i osuszamy. Układamy w naczyniu i łączymy z połową sosu.
Na sałatę nakładamy gruszki, ser, szynkę, oliwki oraz orzechy. Polewamy resztą sosu oraz opcjonalnie sosem balsamico.