Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 20 minut

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i Pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulą OLE!

Składniki:

Sos:

  • ½ szklanki oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • po łyżeczce miodu oraz musztardy,
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamico,
  • sól, pieprz.

Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości w 180°C (około godziny). Składniki na sos miksujemy i odstawiamy do lodówki. Rukolę myjemy i osuszamy na ręczniku. Fetę kroimy na kosteczkę. Buraki, po upieczeniu i ostudzeniu, obieramy i również kroimy w grubą kostkę. Rukolę wrzucamy do dużej miski, dodajemy pokrojone buraki, fetę, pieczarki oraz orzechy lub pestki. Polewamy sosem, solimy, pieprzymy  i mieszamy tuż przed podaniem.