Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 20 minut
Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i Pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulą OLE!
Składniki:
- 2 garści rukoli,
- ½ opakowania fety,
- 4 buraki,
- 1/3 słoiczka Pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE!,
- orzechy włoskie, pekan lub pestki słonecznika.
Sos:
- ½ szklanki oliwy,
- ząbek czosnku,
- po łyżeczce miodu oraz musztardy,
- łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamico,
- sól, pieprz.
Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości w 180°C (około godziny). Składniki na sos miksujemy i odstawiamy do lodówki. Rukolę myjemy i osuszamy na ręczniku. Fetę kroimy na kosteczkę. Buraki, po upieczeniu i ostudzeniu, obieramy i również kroimy w grubą kostkę. Rukolę wrzucamy do dużej miski, dodajemy pokrojone buraki, fetę, pieczarki oraz orzechy lub pestki. Polewamy sosem, solimy, pieprzymy i mieszamy tuż przed podaniem.