Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Risotto z krewetkami i Suszonymi pomidorami z kaparami w oleju z ziołami OLE!

Składniki:
– 1,5 szklanki ryżu arborio (lub innego rodzaju ryżu do risotto)
– 1 opakowanie krewetek (najlepiej obranych)
– 1 papryczka chili (ilość zależy od ostrości)
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– oliwa
– 1 duża łyżka masła
– ok.800ml bulionu
– 100ml białego wina
Suszone pomidory z kaparami w oleju z ziołami OLE!
– ½ natki pietruszki
– 30g twardego sera dojrzewającego Grana Padano
– sól, pieprz
– opcjonalnie szczypta kurkumy (dla żółtego koloru)

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z łyżką oleju z suszonych pomidorów. Wrzucamy posiekane szalotki, posiekaną papryczkę chili i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy składniki się zeszklą, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut, aż ziarenka staną się przezroczyste. Dolewamy wino i gotujemy aż wyparuje. Stopniowo dodajemy po ½ szklanki wrzącego bulionu. Wlewamy i mieszamy, aby ryż nie przywarł do dna. Dopiero w chwili wyparowania płynu dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż wykończymy bulion. Gdy wlejemy ostatnią porcję bulionu dodajemy rozmrożone i oczyszczone krewetki i suszone pomidory z kaparami. Gotujemy kolejne 5minut. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy przykrywką.
Podajemy na ciepło.