Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 30 minut

Pyzy z sosem śmietanowym i mięsem mielonym, porem, marchewką i suszonymi pomidorami z kaparami OLE!

🧂 Składniki (na 4 porcje)
• pyzy
• 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
• 1 cebula
• 1 por
• 1 średnia marchewka
• 6–7 suszonych pomidorów z kaparami OLE!
• 200 ml śmietanki 18% (lub 30% – sos będzie bardziej kremowy)
• zioła prowansalskie
• 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
• 1 łyżka masła lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku
• kiełki
________________________________________
👩‍🍳 Przygotowanie
1. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę z zalewy suszonych pomidorów.
2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pora – zeszklij.
3. Dorzuć drobno pokrojoną marchewkę i smaż jeszcze 3–4 minuty.
4. Dodaj mięso mielone, smaż aż się zarumieni.
5. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i ewentualnie wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Wlej śmietankę i duś na małym ogniu przez 5–7 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
7. Dodaj suszonych pomidorów i kaparów.
8. Podgrzej/ugotuj pyzy.
9. Gorące pyzy przełóż na talerze.
10. Polej obficie sosem.
11. Możesz na wierzch lub obok dodać kiełków.
________________________________________
🍽️ Wskazówki i wariacje:
• Możesz dodać odrobinę białego wina do sosu – wzbogaci smak.
• Jeśli chcesz, aby sos był bardziej aromatyczny, dodaj łyżeczkę musztardy lub kilka kropli soku z cytryny.