Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 35 minut

Pieczone bataty z guacamole, fetą i złotą cebulką

Składniki:
– 2 bataty (umyte, ale nieobrane) pokrojone w plastry o grubości ok 1-2cm
– 2 dojrzałe awokado
– 1 mała czerwona cebula
– 10 pomidorków cherry
– 1/3 opakowania fety
cebulka złota marynowana OLE!
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka soku z świeżo wyciśniętej cytryny
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka czubrycy, słodkiej papryki mielonej, rozmarynu, suszonych płatków chilli
– oliwa

Robimy guacamole Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Kroimy w kawałki i rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekaną cebulę, pomidorki, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Pokrojone plastry batatów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, solą i pieprzem.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Na upieczone ziemniaki nakładamy po łyżce guacamole, fetę oraz cebulkę złotą.