Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 60 minut

Pasta z pieczonych warzyw z suszonymi pomidorami do kanapeczek

Składniki:
– 2 bakłażany (obrane ze skórki)
– 2 czerwone cebule
– świeże oregano lub tymianek
– ½ słoika suszonych pomidorów z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami
– 1 czerwona papryka
– 3 ząbki czosnku
– 5-10 sztuk pomidorków cherry
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– oliwa (ok.1/4 szklanki oliwy)
– parmezan do posypania

Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy razem z papryką w niedużą kostkę. Cebule kroimy na mniejsze części. Warzywa układamy na blaszce, polewamy oliwą i doprawiamy. Na wierzch układamy ząbki czosnku w łupinach (pamiętajcie, aby później je obrać).
Dokładnie mieszamy całość, a na wierzchu układamy gałązki tymianku lub listki oregano. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min, aż warzywa będą upieczone i miękkie. Na koniec dodajemy suszone pomidory i jeszcze 5 min trzymamy w piekarniku. Czosnek obieramy z łupin. Całość miksujemy z dodatkiem przecieru. Doprawiamy do smaku. Podajemy na zimno lub ciepło na kanapeczkach. Posypujemy startym parmezanem.