Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Naleśniki ruskie z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka oraz 3/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła (może być olej)
  • szczypta soli

Nadzienie:

Ciasto:
Mąkę łączymy z jajkami. Mieszamy. Dodajemy mleko i wodę. Miksujemy za pomocą trzepaczki. Na koniec dodajemy masło/olej.
Odstawiamy do lodówki na min.1/2h.
Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni (najlepiej do naleśników).

Nadzienie:
Boczek zarumieniamy. Przekładamy do miski i na tym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę. Szklimy do złotego koloru, dodajemy boczek i chwilę podsmażamy. Odkładamy.
Ser miksujemy lub dokładnie rozgniatamy. Łączymy z rozgniecionymi ziemniakami oraz rozpuszczonym masłem, posiekanymi suszonymi pomidorami i kaparami.
Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy nadzieniem. Składamy na dwie części i smażymy chwilę na maśle.