Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 40 minut
Naleśniki ruskie z suszonymi pomidorami i kaparami
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka oraz 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła (może być olej)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200g ziemniaków (ugotowanych dzień wcześniej i rozgniecionych)
- 200g sera białego
- 4-6 plasterków boczku (można pominąć)
- 1 cebula lub 2 mniejsze szalotki
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- ¼ słoika Suszonych pomidorów z kaparami w oleju z ziołami OLE!
- sól i czarny pieprz
Ciasto:
Mąkę łączymy z jajkami. Mieszamy. Dodajemy mleko i wodę. Miksujemy za pomocą trzepaczki. Na koniec dodajemy masło/olej.
Odstawiamy do lodówki na min.1/2h.
Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni (najlepiej do naleśników).
Nadzienie:
Boczek zarumieniamy. Przekładamy do miski i na tym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę. Szklimy do złotego koloru, dodajemy boczek i chwilę podsmażamy. Odkładamy.
Ser miksujemy lub dokładnie rozgniatamy. Łączymy z rozgniecionymi ziemniakami oraz rozpuszczonym masłem, posiekanymi suszonymi pomidorami i kaparami.
Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy nadzieniem. Składamy na dwie części i smażymy chwilę na maśle.