Ilość porcji: 01 Czas przygotowania: 30 minut

Makaron z morszczukiem, grzybami i czosnkiem OLE!

Składniki:
• 250 g makaronu (np. tagliatelle)
• 250 g morszczuka (świeżego lub rozmrożonego, bez ości)
• 100 g pieczarek
•150 g leśnych grzybów
• 2 łyżki czosnku z ziołami w oleju OLE!
• 100 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
• sól, pieprz
• odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
________________________________________
Wykonanie:
1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
2. Przygotuj rybę: morszczuka pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem i skrop cytryną.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z czosnku ziołowego i obsmaż rybę z obu stron (ok. 2–3 minuty), aż lekko się zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
3. Podsmaż grzyby na tej samej patelni — najpierw bez tłuszczu, aż odparują wodę.
Następnie dodaj trochę oleju z czosnkiem z ziołami i smaż jeszcze 2–3 minuty.
4. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem, a po chwili włóż z powrotem kawałki morszczuka. Gotuj na małym ogniu 2–3 minuty, aż sos się zagęści i ryba będzie delikatna.
5. Połącz z makaronem i posyp parmezanem.