Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 25 minut
Makaron tagliatelle w sosie winno śmietanowym z oliwkami
Składniki:
- makaron tagliatelle
- 2 szalotki
- kieliszek białego wina wytrawnego
- 100ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz młotkowany, szczypta papryczki chilli, sól
- 2 łyżki masła
- drylowane oliwki czarne OLE!
- gałązka świeżego rozmarynu
- parmezan
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (odstawiamy 1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu do sosu). Siekamy szalotki.
Smażymy na maśle z posiekanym czosnkiem winem i gałązką rozmarynu. Po odparowaniu wina dodajemy śmietankę i przyprawy.
Czekamy, aż sos zgęstnieje i dolewamy wodę z makaronu.
Dodajemy oliwki, dorzucamy makaron i wszystko mieszamy. Na koniec posypujemy startym parmezanem.