Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Łosoś w sosie kurkowym z Kaparami w zalewie octowej OLE!

Składniki:
– 1 większy filet z łososia
– 200g kurek
– oliwa oraz 1 duża łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
Kapary w zalewie octowej OLE!
– 330ml kremówki
– sól i pieprz
– ½ pęczka koperku i pietruszki

Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy skórkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Kurki dokładnie myjemy i odsączamy na papierze kuchennym.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy łososia z każdej strony około 3 min. Kiedy będzie już jasno różowy zdejmujemy na bok.
Kurki podsmażamy na patelni na oliwie i po chwili dodajemy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Smażymy ok. 7 minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy łyżkę masła. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy łososia. Podsmażamy chwilę i dodajemy śmietanę oraz kapary.
Czekamy chwilę, aż śmietana się zetnie i powstanie gęsty sos. Doprawiamy koperkiem i pietruszką wedle uznania. Podajemy na ciepło.