Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 70 minut

Kurczak w winie z czosnkiem chilli w oleju

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • rozmaryn
  • świeże oregano
  • ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki – opcjonalnie (w wersji łagodnej pominąć)
  • duża łyżka oleju
  • ½ słoiczka czosnku z chilli w oleju OLE!

Udka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem. Nacieramy czosnkiem oraz olejem. Odstawiamy na pół godziny.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem, dodajemy czosnek, oregano oraz rozmaryn.
Naczynie przykrywamy folią i pieczemy ok. 30 minut w 200°C pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez folii.
Kurczak powinien być złocisty.
Smacznego!