Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Kurczak Piccata z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka ekologicznego
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • mąka pszenna (ok.3 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory z kaparami w oleju z ziołami OLE! (ok. 1/2 słoika)
  • ½ kieliszka białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • pietruszka opcjonalnie
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki. Mięso kroimy na drobniejsze kawałki. Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy, sól i pieprz i mieszamy. Mięso obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni. Ściągamy mięso z patelni. Wrzucamy posiekany czosnek, pokrojone pomidory z kaparami. Dodajemy masło i smażymy chwilę, po czym dodajemy wino. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy chwilę, aż wino w większości wyparuje. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Dodajemy mięso i trzymamy na ogniu ok.7-10min. Dodajemy pietruszkę.