Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 40 minut
Kurczak Piccata z suszonymi pomidorami i kaparami
Składniki:
- 2 piersi kurczaka ekologicznego
- 2 łyżki masła
- olej
- mąka pszenna (ok.3 łyżki)
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory z kaparami w oleju z ziołami OLE! (ok. 1/2 słoika)
- ½ kieliszka białego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- pietruszka opcjonalnie
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki. Mięso kroimy na drobniejsze kawałki. Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy, sól i pieprz i mieszamy. Mięso obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni. Ściągamy mięso z patelni. Wrzucamy posiekany czosnek, pokrojone pomidory z kaparami. Dodajemy masło i smażymy chwilę, po czym dodajemy wino. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy chwilę, aż wino w większości wyparuje. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Dodajemy mięso i trzymamy na ogniu ok.7-10min. Dodajemy pietruszkę.