Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 30 minut

Krem ze szparagów z Czosnkiem białym konserwowym OLE!

Składniki:
– 1 pęczek szparagów
– 500ml bulionu warzywnego
– cebula lub szalotka
– 2 ząbki czosnku
– śmietana 18%
– suszone płatki chilli
– 2- 3 łyżki czosnku białego konserwowego OLE!
– 2 łyżki oliwy
– garść świeżej bazylii
– sól, pieprz

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (wystarczy spróbować „złamać” szparaga w ręku, a końcówka sama się odłącza). Kroimy je na kawałki ok 2 cm.
Cebulę wraz z czosnkiem siekamy i smażymy na oliwie. Dodajemy szparagi i smażymy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy kilka kawałków- główek do dekoracji. Do reszty wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 15min. Blendujemy całość. Dodajemy śmietanę oraz Czosnek biały konserwowy OLE!
Doprawiamy solą, główkami szparagów i płatkami chili. Podajemy na ciepło.