Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 45 minut

Krem z dyni z pomarańczą, imbirem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 700g surowej dyni (ważona ze skórą)
  • 1l bulionu warzywnego
  • ½ soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
  • 5 suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE! (plus kilka do dekoracji)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy + szczypta pieprzu Cayenne
  • śmietana 18% lub kremówka (ilość według uznania) – opcjonalnie
  • prażone pestki migdałów lub dyni
  • oliwa

Z dyni usuwamy pestki oraz skórę. Kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę, a na niej świeżo starty (obrany wcześniej ze skórki) imbir.
Po chwili dorzucamy posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną dynię, bulion oraz sok z pomarańczy.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 30min). Doprawiamy pieprzem i solą według uznania.
Dodajemy suszone pomidory (mogą być pokrojone), gotujemy jeszcze kilka minut. Całość miksujemy.
Można dodać śmietanę, wierzch dekorujemy suszonymi pomidorami i pestkami. Podajemy ze świeżą bagietką.