Ilość porcji: 03
Czas przygotowania: 45 minut
Krem z dyni z pomarańczą, imbirem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 700g surowej dyni (ważona ze skórą)
- 1l bulionu warzywnego
- ½ soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
- 5 suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE! (plus kilka do dekoracji)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy + szczypta pieprzu Cayenne
- śmietana 18% lub kremówka (ilość według uznania) – opcjonalnie
- prażone pestki migdałów lub dyni
- oliwa
Z dyni usuwamy pestki oraz skórę. Kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę, a na niej świeżo starty (obrany wcześniej ze skórki) imbir.
Po chwili dorzucamy posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną dynię, bulion oraz sok z pomarańczy.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 30min). Doprawiamy pieprzem i solą według uznania.
Dodajemy suszone pomidory (mogą być pokrojone), gotujemy jeszcze kilka minut. Całość miksujemy.
Można dodać śmietanę, wierzch dekorujemy suszonymi pomidorami i pestkami. Podajemy ze świeżą bagietką.