Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 45 minut

Krem z białych warzyw z Czosnkiem w oleju z ziołami OLE! z dodatkiem pesto

Składniki:

  • 1 duża pietruszka
  • 1 kalafior
  • 1 biała cebula
  • 3 ziemniaki
  • ½ kalarepy
  • mały seler
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1,5 l bulionu
  • 200 g śmietany
  • masło
  • ½ słoiczka czosnku w oleju z ziołami OLE!
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • zielone pesto
  • chipsy z boczku
  • kiełki do dekoracji
  • prażone płatki migdałów

Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Pietruszkę , seler, kalarepę wraz z ziemniakami obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa dodajemy do cebuli (możemy dodać trochę więcej masła).Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy. Odsączamy i dodajemy do reszty warzyw. Wrzucamy wyciśnięty świeży czosnek i smażymy całość przez chwilę.
Zalewamy rosołem i gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu.

W tym czasie możemy podsmażyć boczek, a odrobinę wytopionego tłuszczu dodać do kremu dla smaku. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę doprawiamy do smaku i miksujemy. Dodajemy gałkę.

Do zupy dodajemy śmietanę, na wierzch odrobinę pesto, boczek oraz ząbki czosnku z ziołami OLE!