Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Kopytka z sosem, gorgonzola i Suszonymi pomidorami ze słonecznikiem OLE!

Składniki:
Kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 mniejsze jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Sos do kopytek:

Ziemniaki gotujemy w całości, bez obierania. Gdy nie będą już gorące, ale nadal będą ciepłe, bardzo dokładnie zdejmujemy skórkę i przepuszczamy przez ręczną praskę (do ziemniaków
i białego sera) lub przekładamy przez maszynkę do mięsa.

Do „purée“ z ziemniaków wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajka i  płaską łyżeczkę soli. Tworzymy kulę ziemniaczaną, jeśli ciasto okaże się zbyt kleiste, dodajemy nieco więcej mąki. Formujemy „wałeczki“ grubości około 1,5 cm, który kroimy na kluseczki. Gotujemy partiami  w gorącej i osolonej wodzie  – po wypłynięciu czekamy około 90 sekund. Przekładamy do miski.

Osobno podsmażamy cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy gorgonzolę oraz śmietankę. Gotujemy mieszając, aż ser się rozpuści. Dodajemy kluseczki. Całość łączymy, dodajemy Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!, chwilę podsmażamy. Doprawiamy na koniec świeżo zmielonym pieprzem i solą (wedle uznania).