Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 40 minut

Kluseczki dyniowe z suszonymi pomidorami

Składniki:
– 1 mała dynia hokkaido (ok.400g miąższu)
– 500g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
– 200g mąki pszennej + szczypta do podsypywania
– oliwa
– 1 jajko
– ½ łyżeczki curry, gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy
– ½ łyżeczki soli
– świeżo zmielony pieprz do smaku
Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE!

Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Cienka skórka w dyni hokkaido nie wymaga obierania.
Kawałki dyni polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 min, do miękkości (będziemy robić z niej puree). Miksujemy za pomocą blendera i łączymy z purée z ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i wyrabiamy ciasto.
Stolnicę posypujemy mąką i formujemy wałeczki z ciasta. Za pomocą ostrego noża kroimy ukośne kopytka. Kluseczki gotujemy 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, w słonej wodzie. Wyjmujemy na sitko i opłukujemy wodą, aby się nie sklejały. Łączymy z suszonymi pomidorami. Podajemy na ciepło. Możemy posypać startym parmezanem.