Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 25 minut

Karnawałowe łódeczki z tortilli z guacamole z czosnkiem

Składniki:
– 3 placki tortilli
– 2 dojrzałe awokado
– 1 czerwona cebula
– 7 pomidorków cherry
– 2-3 ząbki czosnku
– papryczka chilli (ilość wedle uznania)
– sól
– cytryna lub limonka
Czosnek chilli w oleju OLE!
– oliwa
– odrobina masła oraz kaszy manny/bułki tartej do podsypania foremki
– świeża kolendra lub pietruszka
*Do łódeczek potrzebujemy foremki na muffiny.

Łódeczki z tortilli

Z tortilli wycinamy kółka za pomocą szklanki lub metalowej obręczy.
Wgłębienia w formie smarujemy niewielką ilością masła i posypujemy kaszą manną/bułką tartą.
Placuszki dotykamy wilgotnymi dłońmi z obu stron, tak aby je lekko zwilżyć. Wkładamy je do wgłębień formy i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 5-10min, tak aby były zarumienione.

Guacamole
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę. Cebulę, i pomidorki kroimy w kosteczkę. Dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekaną papryczkę chilli. Skrapiamy cytryną lub limonką. Solimy i doprawiamy do smaku.

Guacamole układamy do łódeczek, a na wierzch każdej z nich układamy czosnek (ok 2-3 ząbki).