Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 60 minut

Gulasz wieprzowy z cebulką marynowaną srebrną OLE!

Składniki:
• 700-800g łopatki wieprzowej
• 2-3 marchewki
• 1 małe opakowanie pieczarek
• 4 ząbki czosnku
• 2 papryki (najlepiej jedna żółta, druga czerwona)
• 2 cebule
• 600ml bulionu
• 3 listki laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
Cebulka marynowana srebrna OLE! (ilość wedle uznania)
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego/5 łyżek przecieru (gulasz będzie wtedy rzadszy)
• opcjonalnie 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki, po pół łyżeczki cząbru, majeranku, soli i pieprzu, szczypta chili,

Mięso kroimy na nieduże kawałki na jeden kęs (powinny być mniej więcej tej samej wielkości). Łączymy z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Na dużej patelni, na oleju podsmażamy mięso. Robimy to na średnim ogniu, przez ok. 15-20 min. W tym czasie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na drugiej patelni lub w garnku o grubym dnie w pierwszej kolejności. Dodajemy resztę warzyw. Smażymy je ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy mięso. Chwilę przesmażamy i dodajemy bulion. Gotujemy ok. 20-30 min. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz cebulki. Jeśli gulasz po tym czasie jest za rzadki na sam koniec dodajemy skrobię (w szklance mieszamy kilka łyżek sosu ze skrobią i dokładnie mieszamy). Sos w gulaszu powinien zgęstnieć. Podajemy na gorąco z chlebem lub ziemniakami.