Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 25 minut

Gofry z oliwkami

Składniki:
– 1/2 szklanki startego sera koziego twardego
– 300 g mąki pszennej
– 350ml mleka
– 1/2 słoiczka oliwek zielonych z pastą paprykową OLE!
– 2 jajka (osobno żółtka i białka)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyzki oleju roślinnego
– 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz

Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki (oprócz oliwek oraz startego sera) na ciasto umieszczamy w drugiej misce i miksujemy na gładką masę. Następnie do masy dodajemy białka, oliwki, ser i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na gofrownicę i pieczemy około 5 minut na złoty kolor. Podajemy z ulubioną sałatką. Do dania pasuje rukola z kozim serem i oliwą z odrobiną miodu i musztardy.