Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 35 minut

Frytki z batatów z fetą i marynowaną złotą cebulką

Składniki:

  • 2 bataty
  • feta lub inny ser typu bałkańskiego
  • 2 łyżki cebulki marynowanej złotej OLE!
  • 3 duże łyżki pesto
  • oliwa
  • 1 łyżka ulubionych zioł (np.tymianek, bazylia i oregano)
  • sól, pieprz

Do podania:

  • ketchup
  • pesto
  • inne dipy

Ziemniaki myjemy, obieramy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w grubsze paski i wkładamy do miski. Dodajemy oliwę, pesto, sól, pieprz i zioła. Mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik (termoobieg) do 200C. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy kawałki batatów.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok.20-25min, tak aby ziemniaki były chrupiące. Podajemy z pokruszoną fetą, cebulką i sosami.