Ilość porcji: 04
Czas przygotowania: 35 minut
Frytki z batatów z fetą i marynowaną złotą cebulką
Składniki:
- 2 bataty
- feta lub inny ser typu bałkańskiego
- 2 łyżki cebulki marynowanej złotej OLE!
- 3 duże łyżki pesto
- oliwa
- 1 łyżka ulubionych zioł (np.tymianek, bazylia i oregano)
- sól, pieprz
Do podania:
- ketchup
- pesto
- inne dipy
Ziemniaki myjemy, obieramy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w grubsze paski i wkładamy do miski. Dodajemy oliwę, pesto, sól, pieprz i zioła. Mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik (termoobieg) do 200C. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy kawałki batatów.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok.20-25min, tak aby ziemniaki były chrupiące. Podajemy z pokruszoną fetą, cebulką i sosami.