Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 45 minut

Flambe z kozim serem i suszonymi pomidorami

Składniki:
Ciasto:
– 200g mąki
– 100ml letniej wody
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka soli
Na wierzch:
– 200 ml kwaśnej śmietany 18%sypujemy
– 1 ząbek czosnku
Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
– 125-140 g sera koziego w roladce,
– 150 g boczku (można użyć szynki jak karczek)
– 1/2 czerwonej cebuli
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki tymianku

Boczek lub szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy.
Śmietanę łączymy z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem.
Ze składników na ciasto wyrabiamy kulkę (ciasto musi być elastyczne). Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy cienki placek. Smarujemy śmietaną i nakładamy plasterki, cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone pomidory z pestkami, podsmażony boczek/szynkę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy ok.10min w 220 stopniach.