Falafele z Pasteną pastą z czarnych oliwek
Składniki:
- 400g suchej ciecierzycy (będzie moczona przez noc w wodzie)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, sody oczyszczonej, kuminu, kolendry, przyprawy 7 smaków
- olej do smażenia
- 1 duża łyżka Pasteny pasty z czarnych oliwek OLE!
- garść pietruszki/kolendry
- sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez całą noc. Odsączamy, opłukujemy.
Blendujemy z czosnkiem, posiekaną cebulką i Pasteną. Dodajemy zioła i przyprawy.
Chwilę blendujemy całość. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki.
Smażymy na oleju, na głębokim tłuszczu, aby były chrupiące, a w środku miękkie. Podajemy na ciepło z hummusem.